Dobro došli na najstariji univerzitet u Bosni i Hercegovini!


Dobro došli na Najstariji univerzitet u Bosni i Hercegovini!

Kroz svoju dugogodišnju tradiciju Univerzitet u Sarajevu je društvu podario veliki broj eminentnih stručnjaka u gotovo svim oblastima kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj akademskoj, umjetničkoj i privrednoj sceni. Stoga, držim da je naša opredijeljenost za kreiranje savremenih i dinamičnih studijskih programa, koji su u skladu sa svjetskim standardima, naša dužnost i obaveza koja nema alternativu. Samo one zemlje koje su ulagale u obrazovanje poduzetnih i kreativnih ljudi danas se mogu pohvaliti visokim životnim standardom i prestižnim položajem na tržištu.

Zato je naša osnovna misija omogućiti studentima, istraživačima i profesorima, kao i ostalim sudionicima da kritički promišljaju, razumijevaju dinamiku globalnih i lokalnih, socio-ekonomskih, tehnoloških i političkih procesa/problema, nudeći održiva i inovativna rješenja za unapređenje kvalitete života za sve nas.

Uspjeh naših studenata je mjera našeg uspjeha; stoga se konstantno zalažemo za unapređenje i razvoj uvjeta studiranja koji prate vrhunske evropske principe stjecanja znanja.

Zato vas, dragi studenti, pozivam da odgovorno pristupite procesu obrazovanja i iskoristite prilike širokog spektra mogućnosti usvajanja znanja koje vam pruža naš Univerzitet. Izborom Univerziteta u Sarajevu ne samo da postajete dio ponosne studentske i akademske zajednice koja broji više od 28.000 studenata već svoju intelektualnu radoznalost i naučnu spoznaju stavljate u funkciju liderstva za kojim vapi svako moderno i razvijeno društvo.

Budite sretni i ponosni što ste dio Univerziteta u Sarajevu i svojim studiranjem doprinosite razvoju naučne, stručne i etičke misli u našoj zemlji i šire.

Dobro došli!

 

Prof. dr. Rifat Škrijelj

Rektor Univerziteta u Sarajevu