Naj univerzitet


Dragi studenti Univerziteta u Sarajevu,

pred vama se nalazi vodič za studente Univerziteta u Sarajevu u kojem su date opće informacije o studiju za koji ste se opredijelili ili ćete se opredijeliti i koji će biti vaš novi iskorak u budućem napredovanju i razvoju. Zasigurno već znate da je naš ali i vaš Univerzitet u Sarajevu najstariji, najveći, najbolje rangiran, najprestižniji, najraznovrsniji i najbolji. Evo i zašto!

NAJSTARIJI! Osnovan je davne 1949. godine, što predstavlja svjedočanstvo općeg društvenog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine. Ujedno slijedi i evropsku humanističku tradiciju humboltovskog univerziteta, neprekidno se brinući o povezivanju istraživanja i obrazovanja i na taj način jača i oplemenjuje bosanskohercegovačku akademsku zajednicu. Univerzitet u Sarajevu je i pokretač osnivanja novih univerziteta: u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, te predstavlja alma mater svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

NAJVEĆI! Pod okriljem Univerziteta u Sarajevu nalazi se 25 fakulteta i akademija i pet instituta kao punopravnih članica Univerziteta, tri univerzitetska centra, tri pridružene članice, Studentski parlament i četiri ostale članice.

NAJBOLJE RANGIRAN! Na svim rang-listama na kojima je Sarajevski univerzitet rangiran nalazi se na prvom mjestu kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Na Webometricsovoj listi Univerzitet se nalazi u prvih 8% svih rangiranih univerziteta u svijetu.

NAJPRESTIŽNIJI! Na Univerzitetu u Sarajevu trenutno studira oko 31.000 studenata. Od osnivanja do danas studij je završilo preko 160.000 diplomiranih studenata, preko 16.000 magistara i preko 3.000 doktora nauka. Univerzitet u Sarajevu posjeduje institucionalnu akreditaciju, kao i međunarodnu akreditaciju određenih studijskih programa koji se izvode na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu. Na Univerzitetu predaje 40% svih nastavnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na našem univerzitetu studiraju strani studenti koji dolaze iz zemalja okruženja ali i iz SAD-a, Italije, Brazila, Kenije, Sirije i mnogih drugih, njih oko 1000. Na međunarodnom nivou Univerzitet u Sarajevu ima 158 sporazuma o saradnji sa prestižnim univerzitetima diljem cijelog svijeta.

NAJRAZNOVRSNIJI! Sveobuhvatan je jer pokriva područja humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih te tehničkih nauka i umjetnosti koje se izučavaju na njegovim fakultetima i akademijama, a koje pružaju mogućnost da se na više od 440 studijskih programa može upisati izabrani studij. Studenti na našem univerzitetu mogu studirati kao redovni, redovni samofinansirajući i vanredni studenti, a također je moguće odabrati i Distance Learning studij (studiranje na daljinu) kao i studij na engleskom jeziku na jednom broju studijskih programa. I na koncu, diploma koja se dobije po okončanju studija je prepoznata u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

NAJBOLJI! Primjenjujući principe Bolonjske deklaracije, studiranjem na Univerzitetu u Sarajevu studenti imaju priliku uživati kvalitetno visoko obrazovanje, razvijati svoje ideje i usavršavati svoje kompetencije. Studentima se pruža i mogućnost međunarodne razmjene kroz brojne projekte mobilnosti. Jedan od njih je i Erasmus Mundus u kojem naš univerzitet učestvuje od 2008. godine. Univerzitet u Sarajevu daje i mogućnost stipendiranja studenata kroz vlastite fondove: „Suada Dilberović“ i „Akademik Edhem Čamo“.

Stoga, dragi naši studenti, na vama je da izaberete ono što želite i volite, a ovaj vodič će vam poslužiti da lakše donesete odluku o tome šta i kako dalje.