Festivali


SARAJEVO FILM FESTIVAL

August

Sarajevo film festival je najpoznatija filmska smotra u jugoistočnoj Evropi. Ovaj festival je osnovan u toku ratnih dešavanja, a danas je tradicionalna godišnja smotra najvećih rediteljskih i glumačkih imena svjetskog filma.

 

SARAJEVSKA ZIMA

Pokrenut u godini kada su održane Zimske olimpijske igre u Sarajevu, Internacionalni festival „Sarajevska zima“ postao je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta. Četrdeset dana neprekidnih dešavanja – muzike, plesa, teatra, likovnih izložbi, promocija knjiga.

 

BAŠČARŠIJSKE NOĆI

1–31. jula

U julu se prostor parkinga uz Šeher-Ćehajinu ćupriju pretvara u atraktivnu umjetničku scenu na kojoj se svake noći smjenjuju akteri raznovrsnih kulturnih manifestacija: dramskih predstava, koncerata klasične ili rok-muzike. Dio programa odvija se i na Baščaršijskom trgu.

 

MESS festival

oktobar

Na internacionalnom teatarskom festivalu „malih eksperimentalnih scena“ učestvuju teatri i moderne plesne grupe iz cijele Evrope. Djela se izvode na originalnom jeziku gostujućeg teatra.

 

JAZZ FEST

oktobar

Internacionalni muzički festival Jazz Fest je muzički događaj koji je za relativno kratko vrijeme izgradio zavidan renome: dani kada je u Sarajevu moguće čuti najbolju svjetsku džez-muziku, ali i umjetnike koji pripadaju novim pravcima.