Umjetnički festivali


SARAJEVO FILM FESTIVAL

Juli  – august

Sarajevo film festival je najpoznatija filmska smotra u jugoistočnoj Evropi. Ovaj festival je osnovan u toku ratnih dešavanja, a danas je tradicionalna godišnja smotra najvećih rediteljskih i glumačkih imena svjetskog filma.

Takmičarski studentski program – studentski film – studenata sa bosanskohercegovačkih filmskih škola, – Filmovi u konkurenciji takmiče se za nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film.

Također nudi se prilika stuedentima da volonitraju i učestvuju svake godine u SFF.

PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVAL

Novembar – decembar

Pravo Ljudski Film Festival nastao je iz posvečenosti da zabilježimo, razotkrijemo, objasnimo, propitujemo, ali i da potaknemo na promišljanje putem nezavisnog filma i umjetnosti. Ono što je 2006. godine započeto kao projekcija filmova za studente Evropskog regionalnog magistarskog programa demokratije i ljudskih prava u Jugoistočnoj Evropi, se od 2006 godine izdiglo kao međunarodni festival koji pridonosi promociji kreativnog dokumentarnog filma i audovizuelne umjetnosti u Bosni i Hercegovini i šire.

U sklopu prvog izdanje festivala, održanog u junu 2006 godine, prikazano je 17 filmova uz prisustvo 7 filmskih autora i autorica. No, dovoljno da probudi unutarnju iskru, inspiraciju za predani rad i posvečenost promociji nezavisnog filma i umjetnosti filma, diljem Bosne i Hercegovine…

Jer… …film je svugdje – prostrano područje koje se i dalje širi, na nove platforme i kroz nove medije. Zbog toga Pravo Ljudski usmjerava svu svoju snagu u ostvarivanje kreativnih rješenja za problem razorenih i nažalost napuštenih kino sala Bosne i Hercegovine. Filmska platna razvijamo van njih te sa njima dijelimo novi dom: u javnim prostorima, školama, muzejima, bibliotekama… Od 2006, Pravo Ljudski posjetio je preko 30 gradova širom Bosne i Hercegovine, prikazujući stotine filmova raznovrsnim gledaocima i gledateljicama. Žive i žarke diskusije o raznim temama započete su nakon projekcija, a iz nekih od razgovora i razmjena nastali su inspirativni filmski klubovi i nezavisni umjetnički projekti. Neke su razmjene urodile novim filmovima!

Uz moć slike da (re)kreira značenje, te prikaže različite stvarnosti, audiovizuelna umjetnost postaje izvor znanja i inspiracije.

Pravo Ljudski je film, solidarnost, slobodan pristup kulturi i umjetnosti,iskustvenost, dijeljenje, okoliš, lokalizam. Pravo Ljudski je anti-festival. Kada nije samo ljubav.

SARAJEVSKA ZIMA

Februar – mart

Pokrenut u godini kada su održane Zimske olimpijske igre u Sarajevu, Internacionalni festival „Sarajevska zima“ postao je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta. Četrdeset dana neprekidnih dešavanja – muzike, plesa, teatra, likovnih izložbi, promocija knjiga.

Studenti mogu volontirati i raditi. Raznovrsan program iz oblasti teatra, vizuelne umjetnosti, filma i videa, književnosti, muzike, potom različite radionice i dječiji programi.

BAŠČARŠIJSKE NOĆI

1–31. jula

U julu se prostor parkinga uz Šeher-Ćehajinu ćupriju pretvara u atraktivnu umjetničku scenu na kojoj se svake noći smjenjuju akteri raznovrsnih kulturnih manifestacija: dramskih predstava, koncerata klasične ili rok-muzike. Dio programa odvija se i na Baščaršijskom trgu.

Baščaršijske noći je projekt internacionalne kulturne saradnje, tradicionalni je ljetni festival grada Sarajeva, a održava se svake godine u periodu od 01. do 31. jula. Do sada su održana 22 festivala na različitim lokacijama u Sarajevu, a akcenat je uvijek na jednoj centralnoj pozornici koja je niz godina bila plato preko puta Vijećnice. Karakteristika festivala, pored dužine trajanja, je veliki broj zemalja učesnica i raznovrsnost programa. U programu su zastupljeni različiti segmenti umjetnosti: opera, balet, savremeni ples, klasična i savremena muzika, pozorišne predstave, književne večeri, programi za djecu, filmske projekcije i folklorni sadržaji. Zahvaljujući visokom kvalitetu programa, atraktivnim otvorenim i zatvorenim prostorima i besplatnom ulazu, svi programi bilježe veliku posjećenost. Tokom mjesec dana održi se 30 raznih kulturnih programa koje posjeti cca 150.000 posjetilaca.

Uz domaće ansamble i umjetnike, te gostovanja evropskih i svjetskih grupa i pojedinaca, Sarajevo – glavni grad Bosne i Hercegovine – svakoga jula postaje istinski centar kulture, kada čitav grad odiše jednom posebnom “festivalskom” atmosferom.

Svake godine “Baščaršijske noći” počinju 1. jula tradicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije uz učešće dirigenta i umjetnika iz Evrope.

MESS festival

Oktobar

Na internacionalnom teatarskom festivalu „malih eksperimentalnih scena“ učestvuju teatri i moderne plesne grupe iz cijele Evrope. Djela se izvode na originalnom jeziku gostujućeg teatra.

Festival organiziran sa posebnim entuzijazmom i posvećenošću i ciljem privlačenja novih generacija u pozorište, dobija potpuno novu strukturu publike, uspijevajući da održi i staru. Iz godine u godinu program festivala raste kvalitativno i kvantitativno, te postajući kompeticijskim uspostavlja se vrlo visoko na ljestvici evropskih teatarskih festivala. Ugošćuje najznačajnije teatarske reditelje u historiji teatra poput Petera Brooka, Roberta Wilsona i Eugenia Barbe istovremeno gajeći svoju eksperimentatorsku nit i otkrivajući mlade nade koji zaista najčešće u narednih nekoliko godina postaju zvijezde svjetske teatarske scene.

Internacionalni teatarski i filmski festival MESS je od svojih začetaka inovatorski, spreman u svim dosadašnjim rukovodstvima kroz svoju historiju da čak i u nemogućim okolnostima u Sarajevu stvara kulturno utočište za sve generacije, rizikujući i ulažući u najhrabrije i najzanimljivije umjetničke projekte. Upravo u tome leži razlog zbog kojeg je Internacionalni teatarski i filmski festival MESS jedan od vodećih festivala ovog dijela Evrope.

JAZZ FEST

Novembar

Internacionalni muzički festival Jazz Fest je muzički događaj koji je za relativno kratko vrijeme izgradio zavidan renome: dani kada je u Sarajevu moguće čuti najbolju svjetsku džez-muziku, ali i umjetnike koji pripadaju novim pravcima.

BOOKSTAN

August

Internacionalni književni festival – NO EAST, NO WEST

Gdje je Istok, gdje je Zapad? Gdje se prelazi s jednog na drugi? Može li se razumjeti jedan bez drugog? Može li se biti ili imati oboje? Najlakše je držati ih odvojenim, zamišljati ili graditi zid između njih. Ali šta ukoliko ne može biti jednog bez drugog? Šta ukoliko ne moramo birati? Šta ukoliko je njihovo razlikovanje važno jedino u domenu  geografije? Šta ako postoji književni Festival sa gostima koji stvaraju prostore u kojima nema ni Istoka ni Zapada, nego samo ljudi i njihovih priča? – Aleksandar Hemon.

SARAJEVSKI DANI POEZIJE

Oktobar

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije je započela svoje postojanje 1962. godine. Učešće i uključivanje autora, ne samo iz BiH i susjednih zemalja nego i iz zemalja širom svijeta je dokaz međunarodnog značaja ovog višednevnog događaja. U sklopu “Sarajevskih dana poezije”, Društvo pisaca Bosne i Hercegovine svake godine dodjeljuje nagradu pod nazivom “Bosanski stećak”.[1] Cilj ove manifestacije je očuvanje i unaprjeđenje književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.[2]

Na Sarajevskim danima poezije su učestvovali pjesnici iz Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja: Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Kosova, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Austrije, Belgije, Francuske, Holandije, Njemačke, Švicarske, Luksemburga,Velike Britanije, Irske, Italije, Grčke, Turske, Kanade, Palestine, Poljske, Irana, Egipta, Sjedinjenih Američkih Država, Konga, Japana.

 

.