Gdje možete jesti


Ukoliko preferirate domaću i međunarodnu kuhinju, Sarajevo je idealno odredište za ljubitelje dobrog zalogaja. Sarajevo je poznato po brojnim mjestima gdje možete uživati u gastronomskim specijalitetima.

Bosanska kuhinja mješavina je orijentalne, mediteranske i centralnoevropske kulinarske tradicije, a za pripremu jela uglavnom se koriste meso i povrće.

Tradicionalni bosanski „fast food” restorani su aščinice u stilu kafeterija, buregdžinica, gdje se služe pite (jufke punjene raznim sastojcima), kao i ćevabdžinica u kojima možete uživati u ćevapčićima i ostalom mesu prženom na grilu.

Pored pomenute bosanske kuhinje, u Sarajevu postoji velik broj restorana u kojima se služi vegetarijanska i veganska hrana. Zdrave namirnice možete pronaći u buticima zdrave hrane sa raznovrsnom ponudom: razne vrste začina, ulja, čajeva, koštunjavog i suhog voća, meda i proizvoda od meda, poznatim domaćim i svjetskim brandovima eko proizvoda, izbor prirodne kozmetike, prirodnih dodataka ishrani, prirodne boje za kosu, sve vrste žitarica i mahunarki kako iz uvoza tako i iz domaćeg uzgoja, japanske tradicionalne proizvode, bio-razgradive deterdžente, hranu za bebe, med i pčelinji proizvodi, čajevi, sjemenke, začini, ulja, veggie delicije, prirodni slatkiši, svježe eko voće i povrće, domaće potrepštine i najbolji naslovi iz oblasti zdravog stila življenja, mlijeko i mliječne proizvode, prerađevine od povrća i voća, ljekobilje i proizvodieod bilja, organski uzgojeno voće i povrće, med i proizvode od meda.