Muzeji


U Sarajevu djeluje 20 važnih muzeja čije postavke pričaju o zanimljivoj historiji Sarajeva i bogatoj kulturi naroda koji ovdje žive. O dugoj naseljenosti ovih prostora svjedoče ostaci neolitske butmirske civilizacije, tragovi Ilira, Romana, Slavena. Najstarije tragove života na području BiH možete naći u Brusa bezistanu te Zemaljskom i Historijskom muzeju.

BRUSA BEZISTAN

Abadžiluk 10

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka: 10:00–18:00; subota: 10:00–15:00

U prostoru Brusa bezistana – natkrivenog bazara iz 16. stoljeća – smještena je depandansa Muzeja Sarajeva, gdje se nalazi stalna postavka „Od prahistorije do kraja austrougarskog perioda“. Između ostalog, u ovom muzeju izloženi su nakit i ostaci grnčarije sa arheoloških neolitskih nalazišta Butmir i Debelo brdo, a dio eksponata sa ovih lokacija pohranjen je i u Zemaljskom muzeju.

ZEMALJSKI MUZEJ

Zmaja od Bosne 3

Radno vrijeme: od utorka do petka: 10:00–19:00; subota – nedjelja: 10:00–14:00

Bosanski stećci krase prostor ispred ulaza u najznačajniju muzejsku instituciju u BiH, Zemaljski muzej, u kojem se nalaze i predmeti sa dvora kraljevske dinastije Kotromanić, čuvena Sarajevska hagada, te oko 4 miliona drugih eksponata koji svjedoče o bogatom kulturnom i prirodnom naslijeđu BiH.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu je najstarija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1. februara 1888. godine, za vrijeme austrougarske vladavine. U početku je bio smješten na Crkvenom trgu (današnji Trg fra Grge Martića) u centru grada, da bi 1906. godine bio izdat nalog za izradu projekta muzejskog kompleksa čija je izgradnja predviđena na tadašnjoj periferiji Sarajeva. Projektom, koji je izradio Karl Paržik, predviđena je izgradnja četiri paviljona s botaničkom baštom u središnjem dijelu, a izgradnja je počela 1908. godine. Zgrada je rađena u neorenesansnom stilu. Interesantno je da je to jedina zgrada muzeja u jugoistočnoj Evropi koja je namjenski građena za tu svrhu.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu je u toku svog stotridesetgodišnjeg postojanja radio na sakupljanju, čuvanju i prezentaciji kulturnog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Eksponati su razvrstani po odjeljenjima (Arheološko, Etnološko, Odjeljenje prirodnih nauka i Odjeljenje za konzervaciju i restauraciju) u nekoliko različitih zbirki (folklorna, numizmatička, prirodoslovna, prahistorijska, antička i druge).

U Zemaljskom muzeju BiH mogu se vidjeti bosanski stećci koji krase prostor ispred ulaza u Muzej i botaničku baštu, predmeti sa dvora kraljevske dinastije Kotromanić, čuvena Sarajevska hagada, te još oko tri miliona drugih eksponata koji svjedoče o bogatom kulturnom i prirodnom naslijeđu BiH.

Adresa: Zmaja od Bosne 3

E-mail: kontakt@zemaljskimuzej.ba

ww.zemaljskimuzej.ba

HISTORIJSKI MUZEJ

Zmaja od Bosne 5

Radno vrijeme: od ponedjeljka do nedjelje: 09:00–22:00

Historijski muzej BiH kroz arhivsku građu, dokumente, fotografije i razne predmete tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine, od prvog spominjanja imena Bosna (949. godine) pa sve do savremenog doba.