Vijećnica


 

Vijećnica

Gradska Vijećnica u Sarajevu otvorena je 20. aprila 1896. godine. Vijećnica se nalazi nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda građen u pseudomaurskom stilu. Interesantno je da je u ovom stilu rađena većina objekata izgrađenih u Sarajevu za vrijeme austrougarske vlasti, pa možemo reći da je Vijećnica sinonim za austrougarski period u Bosni i Hercegovini i zaštitni znak tog vremena.

Prvi projekat, koji se nije svidio tadašnjem ministru Benjaminu Kalaju, uradio je Karlo Paržik, pa je izrada novog povjerena Alexandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II, zbog čega je dva puta odlazio u Kairo. Kako je Wittek, navodno, upravo zbog ovog projekta (nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade) umno obolio i izvršio samoubistvo, završetak njegovog projekta je 1894. godine povjeren Ćirilu M. Ivekoviću. Uporedo sa izradom i razradom projekta tekla je i izgradnja objekta od 1892. do 1894. godine. Objekat Vijećnice zvanično je predat na upotrebu 1896. godine.

Što se tiče njene funkcije, Vijećnica je prvobitno predstavljala zgradu tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata sve do 1949. godine Vijećnica je služila gradskoj upravi kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Za vrijeme agresije na Sarajevo 25/26. augusta 1992. godine zapaljena je zgrada Vijećnice, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80% knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH.

Danas je Vijećnica obnovljena i može se posjetiti. Cijena ulaznice za studente iznosi 3 KM.

 

Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja: 09:00 – 17:00h

Adresa: Brodac 1

Telefon: +387 33 292 800

E-mail: info@jpsarajevo.ba

Web: https://www.vijecnica.ba/

FB: Sarajevska Vijećnica / Sarajevo City Hall