Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine


Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu je najstarija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1. februara 1888. godine, za vrijeme austrougarske vladavine. U početku je bio smješten na Crkvenom trgu (današnji Trg fra Grge Martića) u centru grada, da bi 1906. godine bio izdat nalog za izradu projekta muzejskog kompleksa čija je izgradnja predviđena na tadašnjoj periferiji Sarajeva. Projektom, koji je izradio Karl Paržik, predviđena je izgradnja četiri paviljona s botaničkom baštom u središnjem dijelu, a izgradnja je počela 1908. godine. Zgrada je rađena u neorenesansnom stilu. Interesantno je da je to jedina zgrada muzeja u jugoistočnoj Evropi koja je namjenski građena za tu svrhu.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu je u toku svog stotridesetgodišnjeg postojanja radio na sakupljanju, čuvanju i prezentaciji kulturnog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Eksponati su razvrstani po odjeljenjima (Arheološko, Etnološko, Odjeljenje prirodnih nauka i Odjeljenje za konzervaciju i restauraciju) u nekoliko različitih zbirki (folklorna, numizmatička, prirodoslovna, prahistorijska, antička i druge).

U Zemaljskom muzeju BiH mogu se vidjeti bosanski stećci koji krase prostor ispred ulaza u Muzej i botaničku baštu, predmeti sa dvora kraljevske dinastije Kotromanić, čuvena Sarajevska hagada, te još oko tri miliona drugih eksponata koji svjedoče o bogatom kulturnom i prirodnom naslijeđu BiH.

Adresa: Zmaja od Bosne 3

E-mail: kontakt@zemaljskimuzej.ba

ww.zemaljskimuzej.ba