Univerzitetsko sportsko društvo “Bosna”


Univerzitetsko sportsko društvo „Bosna“ je osnovano 7. decembra 1947. godine kao sportsko društvo studenata Univerziteta u Sarajevu s ciljem promocije i brige o studentskom sportu.

Društvo je utemeljeno na principima sporta i tjelesnog odgoja kao univerzalnih kategorija, saglasno Međunarodnoj povelji tjelesnog odgoja i sporta UNESCO-a i principima međunarodnog olimpijskog pokreta.

U USD „Bosna“ su udruženi klubovi: atletski, dizača tegova, fudbalski, gimnastički, hokej, hrvački, džudo, džiju-džicu, karate, klizačko-koturaljski, košarkaški, odbojkaški, plivački, ronilački, ritmičke gimnastike, rukometni, stonoteniski, šahovski, teniski i vaterpolo.

Izdvajamo izuzetan uspjeh Košarkaškog kluba „Bosna“ koji je 1979. godine osvojio titulu prvaka Evrope. Popularni „Studenti“ su u Grenoblu u Francuskoj slavili pobjedu nad italijanskim košarkaškim klubom „Emerson“.

Veliki broj sportista USD „Bosna“ je postigao izvanredne rezultate na značajnim međunarodnim i domaćim takmičenjima u sastavima reprezentacija bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Svi klubovi su otvoreni za prijem novih članova, a zajednička manifestacija svih klubova USD „Bosna“ je proljetni i jesenji kros „studenata“.

 

Adresa: Hamze Hume 2

Telefon:  +387 33 553 330

E-mail: usdbosna@usdbosna.unsa.ba

Web: www.usdbosna.org

FB: USD Bosna