Akademija likovnih umjetnosti


Zašto odabrati Akademiju likovnih umjetnosti?

PREUZMI VODIČ: Tvoj izbor neka bude ALU

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu je akademija sa najdužom tradicijom u BiH koja pruža obrazovanje i osposobljavanje na području likovnih umjetnosti. Pored primarne, odgojno-obrazovne djelatnosti, na Akademiji se tokom 45 godina postojanja realizirao niz značajnih kulturno-umjetničkih programa i manifestacija, izložbi i predavanja. Akademija je organizirala i učestvovala u brojnim umjetničkim i naučnoistraživačkim projektima doprinoseći bosanskohercegovačkoj kulturnoj i umjetničkoj stvarnosti.

U nastojanju da se zadovolje evropski kriteriji umjetničke naobrazbe, naglasak je na permanentnom inoviranju i obogaćenju nastavnih planova i programa u duhu savremenog društvenog razvoja i razvoja umjetnosti te trendova u visokom obrazovanju. Nastava se odvija na šest odsjeka: nastavničkom, slikarstvu, kiparstvu, grafici, grafičkom dizajnu, produkt-dizajnu, a studentima se nude i različite grupacije izbornih predmeta. Prostorni kapaciteti Akademije – učionice, laboratorije, ateljei, radionice, galerija, biblioteka, prostor multimedije – omogućavaju kvalitetnu nastavnu i umjetničku djelatnost. Mnogi umjetnici i dizajneri, odškolovani na Akademiji, postali su glavni akteri bosanskohercegovačke umjetničke scene, stekli svjetski priznate nagrade za umjetnička ostvarenja i doprinijeli ugledu ove institucije.

Šta poslije završetka studija?

Nakon završenog studija studenti su osposobljeni za djelovanje na širokom polju umjetničkog rada i/ili dizajna. Uz temeljne kompetencije, studenti su osposobljeni za samostalni umjetnički rad i djelovanje na polju pedagoškog i umjetničkog rada, te za rad na različitim projektima produkt i grafičkog dizajna. Uz posjedovanje stvaralačkog potencijala, uključujući kritičko mišljenje, spremni su da svoje znanje primjene u širokom spektru poslova povezanih sa likovnom umjetnosti, dizajnom, digitalno-vizuelnim oblikovanjem sa višestrukom namjenom.

Kompetencije se proširuju u skladu sa položenim izbornim predmetima.

PREUZMI VODIČ: TVOJ IZBOR NEKA BUDE ALU

Koncept studiranja: 4 + 1 + 3

Odsjeci:

  • Odsjek nastavnički
  • Odsjek slikarstvo
  • Odsjek kiparstvo
  • Odsjek grafika
  • Odsjek grafički dizajn
  • Odsjek produkt-dizajn

Adresa: Maka Dizdara 3

Telefon: +387 33 210 530

E-mail: alu@alu.unsa.ba

Web: www.alu.unsa.ba

FB: ALU.Sarajevo