Biblioteka Preporod


Kako pronaći literaturu? Prvi korak u pronalasku adekvatne literature za vaš rad je ukucati ključne riječi u baze podataka. Ali kako generirati ključne riječi uopšte? Da li pretpostavimo? Pa da. Ili prosto kontaktirajte dobrog bibliotekara.

 

Biblioteka pripada grupi specijalnih biblioteka i s obzirom na profil knjižnog fonda, jer nastoji prikupiti sve ono što su Bošnjaci objavili  u vidu knjiga, časopisa, listova, kalendara, spomenica, zbornika i ostalih publikacija u naznačenim nacionalnim disciplinama. Knjižni fond besplatno se koristi samo u čitaonicama, koje su otvorene ne samo za istraživače koji rade u okviru nekog od dugoročnih projekata zasnovanih u Institutu već i za ostale zainteresirane istraživače izvan tog kruga, kao i za doktorande, magistrande i studente, ujedno za sve ljude željne znanja i učenja. Čitanje knjiga u čitaonicama najefektniji je način da se knjiga zaštiti i sačuva u ovom teškom vremenu u kome je zauvijek nestao dio rukopisnog i štampanog blaga koje su pisali Bošnjaci ili koje se na njih odnosilo. Biblioteka ima izrađen autorsko-abecedni  i stručni katalog. Biblioteka broji 15.930 bibliografskih jedinica.

Biblioteka Instituta za bošnjačke studije BZK „Preporod“ ima značaj središnje biblioteke u okviru Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, kao svjetske cjeline udruživanja Bošnjaka na području kulture. Jedna od njezinih zadaća jeste i briga o bibliotekama općinskih društava, pa je u tom smislu u proteklom razdoblju na teren proslijeđeno na stotine knjiga, s težištem na onim koje su od presudnog značaja za bošnjačku kulturu. S druge strane, zadaća Biblioteke je da posredstvom mreže općinskih društava što prije prikupi ono što se u vidu knjiga, časopisa, zbornika, listova i drugih oblika pisanog iskaza objavljuje na prostorima Bosne i Hercegovine i u svijetu, iz pera Bošnjaka ili o Bosni i Bošnjacima.

 

Napomena: korištenje biblioteke i čitaonice besplatno za sve.

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak: 08:00 – 15:00 h

Adresa: Branilaca Sarajeva 30

Telefon: + 387 33 444 078

E-mail: preporod@bih.net.ba

Web: https://www.preporod.com/

FB:  Biblioteka BZK “Preporod” Sarajevo