Napretkova knjižnica “Mijo Poljak”


Misija prosvetitelja Ćirila i Metoda je utjecala na kulturni napredak i razvoj slavenskih naroda, zbog čega su oni ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“. Nastanak najastarijeg slovenskog pisamenog jezika i borba za njegov opstanak je vezana upravo za ovu dvojicu prosvjetitelja. 

 

Na dan sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja 2003. godine Napredak je ponovno otvorio svoju knjižnicu nakon stanke od preko polovice stoljeća. Time je upravo na najljepši način obilježena 75. obljetnica osnutka stare Napretkove knjižnice.

Napretkova je stara knjižnica otvorena 1. srpnja 1928. godine (s izdavanjem knjiga otpočela je u rujnu iste godine) i predstavlja iznimno vrijedan dio sveukupne Napretkove tradicije. Knjižnica je bila namijenjena prvenstveno mladima.

Prije II. svjetskog rata ova knjižnica je bila ponos Sarajeva, mjesto gdje su svi građani mogli pronaći knjigu za sebe. Mnogi ugledni sarajevski intelektualci i znanstvenici rado se sjećaju dana kada su, kao đaci i studenti, mogli gotovo uvijek u Napretkovoj knjižnici pronaći potrebnu literaturu. Knjižnica je bila otvorena za sve građane Sarajeva.

Zahvaljujući razumijevanju Kantona Sarajevo i Općine Centar, 1997. godine prostor knjižnice u Napretkovoj palaći (do tada ga je koristila Biblioteka grada Sarajeva) dat je na korištenje Napretku. Napredak je potom veći dio tog prostora adaptirao i nabavio opremu. U prostor su tako prenesene knjige iz knjižnog fonda stare Napretkove knjižnice (13900), a sakupljeno je i preko 16000 izdanja od Napretkovih članova i donatora.

Vlada Republike Hrvatske bila je najveći donator projekta adaptacije Napretkove knjižnice Mijo Poljak. Značajne su i donacije Renovabisa iz Freisinga i Grada Sarajeva.

Knjižnica 24. studenog 2014. godine otvara svoje nove prostorije i time obogaćuje ponudu korisnicima knjižnice. Radi se o internet klubu sa svom pratećom opremom (računari, skener, printer) te čitaonici koja sa svojih sedam mjesta daje priliku korisnicima knjižnice da pretražuju knjižni fond čije iznošenje van knjižnice nije dozvoljeno. Adaptacija i opremanje novog prostora je ralizirana uz pomoć Vlade Republike Hrvatske koja je putem natječaja za financiranje obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini donirala značajna sredstva.

Zahvaljujemo se svima onima koji su pomogli Napretku u nakani da stvori mjesto gdje će ljubitelji dobre knjige biti uvijek dobrodošli.

 

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak: 8:00 – 16:00h

Adresa: Maršala Tita 56

Telefon: +387 33 668 548

E-mail: info@hkdnapredak.com

Web: hkdnapredak.com/napredak/

FB: HKD Napredak