Naj univerzitet


Dragi studenti Univerziteta u Sarajevu,

pred vama se nalazi vodič za studente Univerziteta u Sarajevu u kojem su date opće informacije o studiju za koji ste se opredijelili ili ćete se opredijeliti i koji će biti vaš novi iskorak u budućem napredovanju i razvoju. Zasigurno već znate da je naš, ali i vaš Univerzitet u Sarajevu najstariji, najveći, najbolje rangiran, najprestižniji, najraznovrsniji i najbolji. Evo i zašto!

NAJVEĆI! Pod okriljem Univerziteta u Sarajevu nalazi se 25 + 1 fakulteta i akademija, pet instituta kao punopravnih članica Univerziteta, tri univerzitetska centra, tri pridružene članice, Studentski parlament i četiri ostale članice. Na Univerzitetu predaje 40% svih nastavnika Bosne i Hercegovine.

NAJBOLJE RANGIRAN! Na svim rang-listama na kojima je Univerzitet u Sarajevu rangiran nalazi se na prvom mjestu kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Na Webometricsovoj listi Univerzitet se nalazi u prvih 6% svih rangiranih univerziteta u svijetu.

NAJPRESTIŽNIJI! Tokom 70 godina postojanja Univerzitet u Sarajevu je bio prvi izbor za preko 160 000 diplomiranih studenata preko 16.000 magistara i preko 3.000 doktora nauka. Trenutno na Univerzitetu u Sarajevu studira preko 28 000 studenata. Ponosni smo jer na našem i vašem Univerzitetu studiraju studenti iz cijele Bosne i Hercegovine, njih 33% došlo je iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, a 3% iz inostranstva (iz zemalja okruženja, ali i iz zemalja svijeta kao što su SAD-a, Italije, Brazila, Kenije, Sirije i mnogih drugih). Univerzitet u Sarajevu posjeduje institucionalnu akreditaciju, kao i međunarodnu akreditaciju određenih studijskih programa koji se izvode na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu. Na međunarodnom nivou Univerzitet u Sarajevu ima preko 158 sporazuma o saradnji sa prestižnim univerzitetima širom cijelog svijeta.

Univerzitet u Sarajevu daje i mogućnost stipendiranja najboljih studenata i studenata sa slabijim materijalnim statusom kroz vlastite fondove: „Suada Dilberović“ i „Akademik Edhem Čamo“.

NAJRAZNOVRSNIJI! Sveobuhvatan je jer pokriva područja humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih, tehničkih nauka i umjetnosti koje se izučavaju na fakultetima i akademijama, a koje pružaju mogućnost da se na više od 500 studijskih programa može upisati izabrani studij. Studenti na našem univerzitetu mogu studirati kao redovni, redovni samofinansirajući i vanredni studenti, a također je moguće odabrati i Distance Learning studij (studiranje na daljinu), kao i studij na engleskom jeziku na jednom broju studijskih programa. I na koncu, diploma koja se dobije po okončanju studija je prepoznata u evropskom prostoru visokog obrazovanja. Studenti Univerziteta u Sarajevu mogu koristiti internacionalne programe za mobilnost, kao što je Erasmus+ i studirati na preko 100 najprestižnijih univerziteta u Evropi i svijetu. Konfuciev institut Univerziteta u Sarajevu studentima omogućava da upoznaju kulturu i jezik daleke Narodne Republike Kine.

NAJBOLJI!  Studirati na najboljem univerzitetu, Univerzitetu u Sarajevu znači otvorit „prozor“ mogućnosti i udariti temelje uspješnog i uzbudljivog životnog puta. Najbolji studenti su pozvani da svoj studij završe na najprestižnijim univerzitetima, ali i najopremljenijimistraživačkim centrima kao što je CERN. Primjenjujući principe Bolonjske deklaracije, njegujemo izvrsnost, tako da studenti imaju priliku uživati kvalitetno visoko obrazovanje, razvijati svoje ideje i usavršavati svoje kompetencije, te steći praktične vještine i iskustva u najboljim kompanijama. Posebno ističemo i više od 200 ugovora o saradnji na polju privrede i ekonomije.

Ponosni smo na činjenicu da na Univerzitetu u Sarajevu studira 44% redovnih studenata koji imaju plaćenu školarinu za svoj studij.

SA NAJDUŽOM TRADICIJOM! Osnovan je davne 1949. godine, što predstavlja svjedočanstvo općeg društvenog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine. Ujedno slijedi i evropsku humanističku tradiciju humboltovskog univerziteta, neprekidno se brinući o povezivanju istraživanja i obrazovanja i na taj način jača i oplemenjuje bosanskohercegovačku akademsku zajednicu. Univerzitet u Sarajevu je i pokretač osnivanja novih javnih univerziteta: u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, te predstavlja alma mater svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Stoga, dragi naši studenti na Univerzitetu u Sarajevu budite šta jeste i studirajte šta želite!