Dobro došli na najstariji univerzitet u Bosni i Hercegovini!


Dobro došli na najstariji univerzitet u Bosni i Hercegovini!

Kroz svoju dugogodišnju tradiciju Univerzitet u Sarajevu iškolovao je i društvu podario veliki broj eminentnih stručnjaka u gotovo svim oblastima kako na domaćoj tako i na međunarodnoj akademskoj sceni. Stoga držim da je naša opredijeljenost za produkciju savremenih i dinamičkih studijskih programa, koji su u skladu sa svjetskim standardima, naša dužnost i obaveza koja nema alternativu. Samo one zemlje koje su ulagale u obrazovanje svojih kreativnih ljudi danas se mogu pohvaliti visokim životnim standardom i konkurentnošću na tržištu.

Zato je naša osnovna misija i vizija stavljanje mladog čovjeka u fokus saznavanja i istraživanja, što će mu u sutrašnjici omogućiti da bude kompetentan odgovoriti na sve ljudske i akademske izazove koje pred njega stavlja budućnost. Uspjeh naših studenata u njihovom životu je mjera našeg uspjeha, stoga se konstantno zalažemo za unapređenje i razvoj uvjeta studiranja koji ne zaostaju za vrhunskim evropskim principima stjecanja znanja.

Zato vas, dragi studenti, pozivam da odgovorno pristupite procesu obrazovanja i iskoristite prilike širokog spektra mogućnosti usvajanja znanja koje vam pruža naš univerzitet. Izborom Univerziteta u Sarajevu ne samo da postajete dio ponosne studentske i akademske zajednice koja broji više od 30.000 studenata već svoju intelektualnu radoznalost i naučnu spoznaju stavljate u funkciju liderstva za kojim vapi svako moderno i razvijeno društvo.

Budite sretni i ponosni što ste dio Univerziteta u Sarajevu i svojim studiranjem doprinosite razvoju naučne, stručne i etičke misli u našoj zemlji i šire.

Dobro došli!

Prof. dr. Rifat Škrijelj

Rektor Univerziteta u Sarajevu