Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića


 

Kako znati da dobro čitate? Čitanje doprinosi akumulaciji znanja. Temeljit rad je preduslov učenja. Morate pročitati nešto iznad vašeg trenutnog nivoa. Smanjenjem razmaka u znanju između sebe i čitanih autora, postajete pametniji.

Najveće blago Bošnjačkog instituta

Biblioteka Bošnjačkog instituta predstavlja jedinstveni primjer kulturne tradicije Bosne i Hercegovine. Biblioteka sadrži preko 150 000 bibliotečkih jedinica i izvora za proučavanje bosanskohercegovačke historije i kulture Balkana, te pruža velike mogućnosti za naučno-istraživački rad iz oblasti društveno-humanističkih nauka. Posjeduje bogatu kolekciju periodičnih publikacija od 3000 naslova. Glavni dio fonda čine publikacije o kulturnoj historiji Bošnjaka i njihovih veza sa ostalim južnoslavenskim narodima.

Sastoji se od nekoliko odjela: Bosnika, Serbika, Kroatistika, Jugoslavistika, Islamistika, Turkistika, Arhivska građa i Odjel enciklopedija, leksikona i rječnika.

Posebnu važnost imaju kolekcije specijalnih zbirki kao što su orijentalni rukopisi, stare i rijetke knjiga, kartografska zbirka i zbirka razglednica.

U zbirci starih i rijetkih knjiga može se pronaći prvi prijevod Biblije na mađarski jezik Szent Biblia iz 1590. g., Hronologija cijelog svijeta autora Marcusa Zeuriusa van Boxhorna Marci-Zueri Boxhorni chronologia praecipuorum universi orbis imperiorum iz 1677. g., te Historia Saracenica, djelo autora Al-Makina iz 1625. g., izvedeno od perzijskog pisca Al-Taberija. Historia Saracenica predstavlja prvi prijevod arapskog teksta toga vremena. Latinsku verziju je preveo Thomas Erpenius (Thomas Van Erpe).

Godišnje, fond biblioteke se povećava za oko 3500 bibliotečkih jedinica kupovinom, poklonom i saradnjom u vidu razmjene knjiga sa mnogim srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu. Kupuju  se i nabavljaju najnovija izdanja iz oblasti društveno-humanističkih nauka i redovno se popunjava fond starih i rijetkih izdanja.

Građa biblioteke namijenjena je svim zainteresiranim znanstvenicima, istraživačima i studentima iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Obrađena je u online katalogu EOS Web koji se dostupan svim zainteresiranim istraživačima preko web stranice Bošnjačkog instituta.

 

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak: 8:00 -16:00h

Adresa: Mula Mustafe Bašeskije 21

Telefon: +387 33 279 800

E-mail: info@bosnjackiinstitut.ba

Web: http://www.bosnjackiinstitut.ba/

FB: Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića