Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu


Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu

 

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je jedino legitimno i legalno krovno predstavničko tijelo svih studenata Univerziteta u Sarajevu i njega čine vijeća studenata svih 26 fakulteta i akademija koji su sastavni dio SPUS-a.

Glavni ciljevi Studentskog parlamenta su poboljšanje kvaliteta obrazovanja i studentskog standarda, kao i povezivanje sa ostalim studentskim organizacijama u našoj državi Bosni i Hercegovini, regionu i ostalim dijelovima svijeta.

Implementacijom Bolonjskog procesa na području zapadne Evrope započeo je i novi trend uređenja sistema studentskog organiziranja s ciljem povećanja stepena efikasnosti kada je riječ o realizaciji i zaštiti prava studenata kao i podizanju standarda studenata.Takav trend podrazumijeva u prvom planu postojanje jedne krovne organizacije koja će predstavljati sve studente određenog univerziteta. Realizacija tog projekta ostvarena je na osnivačkoj skupštini u januaru 2008. godine osnivanjem Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, organizacije koja zastupa interese svih studenata našeg univerziteta.

Studentski parlament studentima pruža razne vidove edukacije, neformalnog obrazovanja, druženja i putovanja, te omogućava volontiranje i stjecanje prvog radnog iskustva.

Pri Studentskom parlamentu djeluje i Centar za studentski aktivizam koji svakom studentu Univerziteta u Sarajevu pruža mogućnost za angažman, ispoljavanje i realizaciju ideja i talenata kao i pravno savjetovalište.

Članom SPUS-a postaje se samim upisom na Univerzitet.

Pozivamo sve naše studente da nam se što prije aktivno pridruže i daju svoj doprinos poboljšanju uvjeta života i studiranja.

 

Adresa: Obala Kulina bana 7/IV

E-mail: spus@live.ba

Web: www.spus.ba

FB: Studentski Parlament Univerziteta u Sarajevu